Soud potrestal Microsoft za zneužití patentů Alcatel-Lucent

Seattle/San Diego - Soud v San Diegu nařídil americkému Microsoftu zaplatit společnosti Alcatel-Lucent 367,4 milionu dolarů (téměř 5,9 miliardy korun) za porušení právní ochrany dvou patentů. Microsoft oznámil, že se proti verdiktu odvolá.

Soud dospěl k závěru, že technologie rozeznávající rukopis v operačním systému Tablet PC od Microsoftu porušila patentovou ochranu patřící Alcatel-Lucentu. Navíc rozhodl, že některé z programů Microsoftu, například e-mailová aplikace Outlook a operační systém Windows Mobile, zneužívají patent Alcatel-Lucentu pro výběr kalendářních dat z nabídky.

„Nevěříme, že se verdikt soudu proti Microsoftu o dvou patentech na uživatelská rozhraní opírají o fakta či zákon,“ reagoval zástupce Microsoftu Tom Burt. „Budeme bezprostředně jednat, abychom oba verdikty proti Microsoftu zvrátili,“ dodal.     

Podle verdiktu soudu Microsoft naopak nezneužil patent dekódující video v tom, jak jeho operační systém Windows přehrává digitální disky DVD. Tisková mluvčí Alcatel-Lucentu Mary Lou Ambrusová na to uvedla, že i když je společnost celkově s rozsudkem spokojena, tento dílčí případ v jejích zástupcích vyvolal znepokojení.   

Rozhodnutí je součástí 15 kauz, které spustila v roce 2003 tehdejší společnost Lucent Technologies vůči řadě počítačových výrobců. Microsoft se ještě téhož roku sám od sebe zařadil na stranu obhajoby, aby své obchodní partnery chránil s tím, že jde o patenty úzce vázané na jeho operační systém Windows. V roce 2006 koupila americký Lucent francouzská firma Alcatel, ve sporu ale pokračovala.     

Poslední z řady sporů Lucentu se má začít řešit ještě tento měsíc v San Diegu. Microsoft ale dodal, že od Alcatel-Lucentu bude chtít odškodnění za porušení právní ochrany u devíti svých patentů.