Odbory v Lublani protestovaly proti hrabivosti firem a nízké mzdě

Lublaň/Brdo - Zástupci odborových organizací dnes v Lublani protestovali proti nenasytnosti firem a bídným mzdám, které v Evropě dostává přes 30 milionů lidí. Odboráři tak vyzvali k boji s inflací evropské ministry financí a představitele centrálních bank, kteří se do Slovinska sjeli na víkendovou neformální schůzku.

Protestní pochod Lublaní svolala Evropská odborová konfederace (ETUC). Odboráři připomněli, že firemní zisky rostou více než dekádu, ale podíl mezd na nich klesá. Propast mezi bohatými a chudými se tak prohlubuje. 

Guvernér Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet ale v reakci na protesty upozornil, že kontrola růstu pracovních nákladů je nezbytným krokem v boji proti inflaci. Varoval také, že by se letošní pětiprocentní zvýšení mezd ve veřejném sektoru v Německu nemělo nikde jinde kopírovat. Za nadměrné to označil i člen bankovní rady ECB Axel Weber. 

Politici se na schůzce shodli s protestujícími na alarmující inflaci. V EU byla za březen inflace na rekordních 3,4 procenta. Vyvolal to světový růst cen ropy, pšenice a dalších potravin. 

Ministři financí a hospodářství a šéfové centrálních bank zemí EU se sjeli do slovinského Brda, aby jednali o horšícím se výhledu světové ekonomiky, o kterém hovoří Mezinárodní měnový fond. Komisař EU pro měnové záležitosti Joaquín Almunia to ale v Brdu shrnul slovy: „Neměli bychom to považovat za velkou krizi. Světová ekonomika rostoucí o 3,7 procenta je dobrá zpráva.“