České stavebnictví má nový trend - komplexní obytné celky

Praha - Na okrajích českých měst začínají vyrůstat nové obytné zóny. Jejich uspořádání a infrastruktura jsou ale výrazně odlišné od satelitních městeček z 90. let. Developeři se nyní pouštějí do výstavby komplexních obytných celků, jejichž součástí jsou obchody, školy a někdy i nemocnice.

Nová čtvrť vyroste například v pražských Stodůlkách. Podle údajů společnosti Finep, která se na výstavbě tzv. Západního města podílí, se jedná o největší urbanistický projekt realizovaný v Česku od pádu komunismu. Po dokončení by mohl svou rozlohou překonat i pražské Jižní město. První fáze projektu si vyžádá investici ve výši šesti miliard korun, rozprostírat se bude na 375 tisících metrů čtverečních. Cena celého projektu by mohla přesáhnout 50 miliard korun.
 
Podobnou rozsáhlou výstavbu obytných domů jako ve Stodůlkách plánují i další kraje. V Plzni se bude stavět Jižní město, Ostrava zregeneruje brownfields v centru města, a vytvoří tak rezidenční čtvrť Karolina.
 
Nové projekty si zakládají na perfektní infrastruktuře, jejímž základem by měla být výborná dopravní dostupnost, množství restaurací i zeleně. Odborníci jsou ale často na pochybách, zda tato vysoká očekávání rezidenční čtvrti vůbec splní. „Každý kdo by chtěl vystavět novou čtvrť, by měl vidět život v Brazílii, v La Défense v Paříži, v jakékoli čtvrti, od které se moc očekávalo, ale nezvládla svoje vlastní ambice,“ upozornila realitní analytička Pavlína Hejnová.
 
Jaký bude osud českých projektů, se uvidí v roce 2012, kdy se do bytů na pražském Západním městě nastěhují první obyvatelé. Již teď je ale jasné, že se cena bytů v této lokalitě bude pohybovat kolem 50 tisíc korun za metr čtvereční.