Vlček dojednal na Ukrajině obchod za 100 milionů dolarů

Kyjev - Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček spolu s českými podnikateli navštívil Ukrajinu. Kromě politických jednání se na jeho programu objevilo i setkání s tamními podnikateli, o úspěchu cesty svědčí i obchod za 100 milionů dolarů.

Do pěti let by měli Češi v Kyjevě vybudovat minimálně šest set bytů. Stavět by měli začít už za tři měsíce. „Jde o program výstavby bytových domů pro pracovníky ministerstva obrany,“ uvedl Miroslav Friš z firmy Unistav.

České podniky vyvážejí na Ukrajinu víc zboží než do Číny a Japonska dohromady. Dodávají výrobky od zemědělských strojů přes zařízení pro jaderné elektrárny, pneumatiky, karoserie až po zdravotnickou techniku. „Pokud jde o náš export, roste stabilně od roku 2000 každoročně minimálně o 20 procent. V roce 2004 to bylo dokonce o 78 procent, což myslím, že nemá vůbec obdobu ve srovnání s ostatními zeměmi,“ prohlásil obchodní rada na české ambasádě v Kyjevě Václav Rambousek.

Návštěva se však nenesla pouze v obchodním duchu, šéf sněmovny se sešel například s ukrajinskou premiérkou Julijí Tymošenkovou nebo svým protějškem Arsenijem Jaceňukem. Miloslav Vlček také připravil terén premiérovi Mirku Topolánkovi, který se na Ukrajinu chystá v září.