ČEZ políčil na Turecko, doma čelí žalobě

Ankara - Česká společnost ČEZ je jednou z 22 firem, které vstoupily do tendru na výstavbu a provoz dvou terminálů na tureckém elektrárenském projektu v lokalitě Afšin Elbistan. Tyto firmy si zatím zakoupily dokumentaci k soutěži. Zahraniční expanzi ale zastiňuje hromadně podaná žaloba na společnost pro neadekvátní postup při řešení problému černých odběrů.

Podle tureckých zdrojů budou s ČEZ soupeřit například německá skupina RWE nebo japonská Mitsui. Projekt by mohl stát kolem pěti miliard dolarů (80 miliard korun).

Turecko připravovalo tendr na výstavbu elektrárny Afšin Elbistan již loni, jedinou nabídku do soutěže podala ČEZ, ani ta však nesplnila všechny podmínky tendru a Ankara soutěž zrušila. Turecká státní holdingová společnost nyní uvedla, že podmínky upravila podle požadavků investorů.

Lokality pro výstavby elektráren Afšin Elbistan C a Afšin Elbistan D se nacházejí na Elbistánské planině v nadmořské výšce 1 200 metrů v pohoří Jihovýchodní Taurus ve východní Anatolii. V lokalitě již stojí čtyři hnědouhelné bloky o celkovém instalovaném výkonu 1355 megawattů, které využívají dodávky z nedalekého dolu.

ČEZ své zahraniční investice soustředí na střední Evropu a Balkán. S akvizicemi začala společnost v roce 2004 v Bulharsku, pokračovala v Rumunsku a Polsku, připravuje projekty výstavby nebo modernizace elektráren v Maďarsku, Republice srbské v Bosně a Hercegovině, Rusku a na Slovensku a účastní se soutěží na projekty v Kosovu a Makedonii.

V Česku má ale ČEZ novou pihu na kráse. Olomoucký právník Jan Rytíř podal hromadné trestní oznámení na společnost ČEZ kvůli způsobu odhalování černých odběrů proudu. Rytíř zastupuje desítky poškozených. „Podali jsme oznámení pro 53 dílčích útoků se 177 poškozenými občany a společnostmi,“ uvedl Rytíř. „Odhaduji, že to může být tak desetina všech případů," dodal.

„Je potřeba ozřejmit, že žaloba byla podána na neznámého pachatele,“ ohradil se tiskový mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.