Ekonomika EU rostla v loňském roce 2,9 procenty

Brusel - Ekonomika Evropské unie zpomalila v loňském čtvrtém čtvrtletí meziroční růst na 2,5 procenta oproti 2,9 procentům ve třetím kvartálu. Za celý loňský rok růst hrubého domácího produktu EU zvolnil na 2,9 procenta po růstu 3,1 procenta z roku 2006. Údaje Eurostatu potvrdily, že premiantem v EU bylo na konci roku Slovensko, mezi nejdynamičtější členy ale patřila i Česká republika.

Země eurozóny celkově zpomalily meziroční růst na 2,2 procenta z 2,7 procenta v předchozím čtvrtletí. Za celý loňský rok HDP zemí eura stoupl o 2,6 procenta po tempu 2,8 procenta v předešlém roce, potvrdil Eurostat.

Ze zemí EU rostlo na konci roku bezkonkurenčně nejrychleji Slovensko, které jako jediné v EU expandovalo dvouciferným tempem. Jeho ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí meziročně zvýšila tempo růstu na 14,3 procenta, zatímco ve třetím čtvrtletí rostla o 9,4 procenta.

Růst české ekonomiky se podle posledních údajů mírně zrychlil na 6,6 procenta z předchozích 6,4 procenta. Rychleji než česká ekonomika rostly vedle Slovenska jen ekonomiky Lotyšska, Litvy, Polska a Bulharska a na stejné úrovni bylo Rumunsko.