Podle G7 se krátkodobé perspektivy světové ekonomiky zhoršily

Washington - Světová ekonomika i nadále čelí obtížnému období a její krátkodobé perspektivy se zhoršily. To je hlavní závěr, na němž se ve Washingtonu shodli ministři financí a šéfové centrálních bank skupiny G7. Ve zprávě ze zasedání největší finančníci sedmi nejvyspělejších zemí světa vyjadřují také "znepokojení" ze "silných fluktuací hlavních měn", k nimž došlo od jejich posledního zasedání. Obávají se jejich možného dopadu na světovou ekonomiku. G7 také vyzvala banky, aby vyčíslily potenciální ztráty, které by je mohly postihnout s ohledem na krizi na trhu nemovitostí.

Americký ministr financí Henry Paulson po zasedání řekl, že pokud jde o
americkou ekonomiku, nevidí důvody ke znepokojení. „Mám důvěru v dlouhodobé ekonomické perspektivy Spojených států,“ řekl Paulson. Dále zdůraznil, že nejdůležitější na schůzce byla snaha o sjednocení reakcí na výzvy, jimž dnes čelí světová ekonomika a mezinárodní finanční systém. V této souvislosti vřele přivítal zprávu Fóra finanční stability, jak předcházet opakování finančních krizí.
 
G7 schválila zprávu Fóra finanční stability, v níž se navrhují reformy
zaměřené na posílení stability světového finančního systému. Fórum složené z centrálních bankéřů, zástupců ministerstev financí, burz a regulačních úřadů předních světových zemí vzniklo v reakci na asijskou finanční krizi na konci 90. let a pod vedením guvernéra italské centrální banky Maria Draghiho pracovalo poslední rok na konkrétních návrzích na regulaci finančních systémů a trhů.

Draghiho zpráva doporučila, aby soukromé banky byly podrobeny přísnějším kapitálovým požadavkům, díky nimž by mohly lépe zvládat finanční šoky. Vyzvala také k větší mezinárodní kooperaci mezi centrálními bankami a orgány finančního dohledu.