ČSA chtějí nabízet nízkonákladové lety

České aerolinie chtějí zvýšit obsazenost svých letadel. Proto se rozhodly založit dceřinou společnost, která bude nabízet nízkonákladové spoje pro cesty po Evropě. K přepravě zákazníků využije volnou kapacitu letadel ČSA.

Nízkonákladové lety bude zprostředkovávat společnost Click4Sky. V ceně letenek nebudou zahrnuty veškeré služby tak, jak je tomu u ČSA. Zákazníci si budou muset připlatit například za občerstvení nebo za přepravu zavazadel.

Jaké budou přínosy nového projektu pro firmu, zůstává otázkou. Analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka v rozhovoru pro Českou televizi zdůraznil: „Co se týká výnosu pro České aerolinie, tak tam nastane podle mne remíza. Trošku klesne počet zákazníků ČSA a mírně stoupne počet zákazníků nové nízkonákladové společnosti.“

ČSA si od záměru slibují zvýšení průměrné obsazenosti jejich letadel. Ta se v současnosti pohybuje pouze kolem 67 procent. Nepomohly ani slevy, které společnost zavedla během vedení bývalého ministra obrany Jaroslava Tvrdíka. Tento pokus sice mírně zvýšil počet přepravovaných osob, výnosy na jednoho zákazníka se ale snížily.

Hospodaření aerolinií v posledních letech končí trvale v záporných číslech. Za první pololetí letošního roku se ale ztráta snížila a dosáhla pouze 175 milionů korun. Vedení společnosti očekává, že na konci roku by firma mohla dosáhnout zisku, a to ve výši 42 milionů korun. K naplnění tohoto cíle má napomoci mimo jiné prodej nákladového terminálu, za který ČSA získá přibližně 760 milionů korun.