Slovensko jedná s Českem o zásobování ropou

Praha - Slovensko jedná s Českou republikou o možném obrácení toku ropovodu Družba. Chtělo by si tak zajistit přístup k ropě ze západní Evropy, která proudí do Česka ropovodem Ingolstadt, a pojistit se proti možným výpadkům dodávek z Ruska. Na těch je dnes Slovensko zcela závislé. Píše o tom dnešní vydání deníku E15.

Podle údajů společnosti Mero, která v Česku ropovod Družba spravuje, by se náklady na případné obrácení ropovodu pohybovaly v řádech desítek milionů korun. Hradila by je slovenská strana.

Slovensko je plně závislé na dodávkách ropy z Východu. Rusko ale příští rok spustí dva nové ropovody, které budou Družbě konkurovat. Odborníci předpokládají, že ropovodem Družba poteče méně ropy, hovoří se také o možném ukončení jeho provozu. Naopak ropovod Ingolstadt má směrem do Česka kapacitu více než deset milionů tun ropy, ročně přitom přepraví jen 2,5 milionu tun, především do Kralup. To představuje zhruba třetinu české spotřeby, zbytek je realizován rovněž ropovodem Družba.

Kromě české trasy zvažuje Slovensko také oživení dodávek ropovodu Adria poničeného válkou, který propojuje Jadran, Maďarsko a Ukrajinu.