Česko dostane zpět z unijního rozpočtu 375 milionů korun

Brusel - Z loňského přebytku rozpočtu Evropské unie dostane Česká republika zpět 15 milionů eur, tedy asi 375 milionů korun. Informovala o tom Evropská komise. Peníze Česko nedostane přímo, o příslušnou částku se mu sníží odvody do unijní pokladny pro letošní rok.

Peníze z přebytku společného rozpočtu vrací Brusel členským státům každý rok. V loňském roce se do ČR vrátilo výrazně více peněz než letos, zhruba půl miliardy eur. Klesající přebytky rozpočtu jsou přitom žádoucím jevem. Rozpočet EU by totiž neměl vykazovat ani přebytek, ani ztráty a měl by být vyrovnaný. Jedině to podle komise ukazuje na správné využívání peněz, ze kterých se platí například dotace zemědělcům, krajům a spousta dalších projektů.

Problémem minulých let byly nevyužité velké částky od členských států, které v unijní pokladně zůstávaly. Nejvíce to bylo v roce 2001, kdy rozpočet skončil s přebytkem více než 15 miliard eur. Od té doby se přebytek postupně snižuje, loni byl nejnižší v historii. 1,53 miliardy eur, které EU vrací členským státům, představuje o něco více než jedno procento z celkového rozpočtu. Ten činil bezmála 114 miliard eur. Nejvíce peněz dostanou zpět Němci (300 milionů eur), Francouzi (234 milionů eur) a Italové (191 milionů eur).