Masivní nález ropy u Brazílie katapultoval akcie Repsolu a BG

Londýn/Madrid - Kurzy akcií energetických společností BG Group a Repsol zaznamenaly rychlý nárůst. Reagují tak na oznámení masivního nálezu ropy u brazilských břehů. Obě společnosti jsou partnery společnosti Petrolek Brasileiro (Petrobras), která má v projektu největší podíl. I přes pozitivní informace pokračují světové ceny ropy i nadále v růstu.

Přestože výsledky průzkumu ještě nejsou oficiální, akcie BG Group zpevnily o více než sedm procent a dostaly se na 1 315 pencí. Repsol vzrostl o 13 procent a jeho akcie se v Madridu prodávaly asi za 26,60 eura. Oborový index DJ Stoxx European Oil & Gas Index měl zisk téměř 2,4 procenta.

Brazilský Národní úřad pro ropu, zemní plyn a biopaliva informoval, že nález ropy v nalezišti Carioca by mohl být ve světě největší za posledních 30 let. Pokud se předběžné závěry průzkumu potvrdí i při kontrolním měření, Brazílie si významně upevní své postavení mezi exportéry ropy.

Ceny suroviny ale na oznámení nálezu dnes vůbec nereagovaly. Naopak lámaly jeden rekord za druhým. Americká lehká ropa se prodávala až za 113,93 dolarů za barel. Od začátku roku je dražší asi o 18 procent. Severomořská ropa Brent zdražila o 1,90 dolaru na 111,75 USD.