Britská ekonomika je po USA prvním pacientem hypoteční krize, kdo další se nakazí?

Londýn - Hypoteční krize, odpisy bank, pokles ceny nemovitostí, tlak na měnu - tyto všechny příznaky se objevily ve Velké Británii, v zemi, která je asi nejbližší původci nákazy - Spojeným státům. Diagnóza je tedy jasná, s čím ale přijdou britští lékaři? Konzilium pod vedením ministerského předsedy Gorgona Browna pořádá fundované debaty, pumpuje likviditu do systému. Zároveň čelí kritice opozice z přílišné proaktivní politiky.

Nejnovějším krokem britských autorit je injekce finančním trhům ve výši 15 miliard liber likvidity. Bank of England potřetí v řadě snížila úrokové sazby. Celkem už od podzimu minulého roku přiteklo na trh mimořádných 50 miliard liber. Vlastně jde o podobný vzkaz trhům jako ve Spojených státech. Likvidita bankám, nízké úrokové sazby trhu, aby se opět peníze začaly točit.

Inspirace v USA

Do Spojených států odjíždí dnes na poradu premiér Gordon Brown. Během své třídenní návštěvy si najde čas i na schůzku se zástupci předních bank Wall Streetu včetně guvernéra Fedu Bena Bernankeho. Opozice doufá, že americký liberalismus dodá Brownovi odvahu. Současná labouristická vláda je kritizována za skutečnost, že jí jde o krátkodobou jistotu svých voličů, a to bez ohledu na následky, které to zanechá na trzích. Důkazem toho budiž znárodnění krachující banky Northern Rock. „Daří se nám udržet zaměstnanost, lidé se bojí o místa,“ zahrál na politickou notu v rozhovoru pro televizi BBC premiér Brown. „Musíme ale přinést jistotu všem elementům trhu,“ dodal nájemník z čísla 10. Diář má plný schůzek s finančníky i ministr financí Alistair Darling. Příští týden povede jednání se zástupci domácích hypotečních bank.

Proč ta aktuální panika?

Británie totiž zažila zemětřesení na trzích s bydlením. Spíše by se to dalo pojmenovat jako sesuv půdy. Tu ztratili pod nohama jak nabízející, tak kupující. Březnová důvěra v trh s bydlením byla nejnižší za třicet let. Královský výzkumný ústav zveřejnil zprávu, podle které 78 procent Britů předpokládá pokles cen jejich nemovitostí. Vládní šetření potvrdilo negativní náladu na trhu. Ceny bytů klesly v průměru o 2 procenta. Klesající trend se na britském nemovitostním trhu objevuje už osmý měsíc v řadě.

Libra už není to, co bývala

Navíc měnovým autoritám přidává vrásky inflace. Ta pravděpodobně přinutí „starou dámu“ k dalšímu snížení úrokových sazeb. Jinak by hrozil dubnový nárůst až k obávaným třem procentům. Bank of England řeší i zde podobný problém jako Spojené státy. Obětovat cenu měny vůči zahraničí, nebo krotit inflaci. Zatím si vybírá inflaci. Včera dosáhla libra historického minima vůči euru a oslabovala i proti dolaru.

Česká noticka

Britská libra šterlinků je po roce přesně na 75 procentech hodnoty relace s českou korunou.