Celníci zadrželi padělky bot za 88 milionů korun

Cheb - Celníci zadrželi v Chebu další tři kontejnery s pravděpodobně padělanou obuví. Zásilka z Číny obsahovala přes 41 tisíc párů bot. Podle mluvčí plzeňského celního ředitelství Jitky Blahutové by mělo zboží při prodeji hodnotu 88 milionů korun. Po obdržení odborného posudku, že skutečně jde o padělky, budou celníci případ vyšetřovat pro podezření z trestného činu porušování práv k ochranné známce.

„Celníci mají podezření, že se jedná u části zboží o padělky obuvi ochranných známek Armani a Adidas, a dále o padělky obuvi průmyslového vzoru společnosti Crocs, Inc.USA,“ popsala Blahutová. Majitelé ochranných známek, kterým celníci záchyt zboží oznámili, se nyní mohou proti dovozu padělků bránit právní cestou.

Množství zachycených padělků dovážených do Česka z Číny se podle celníků zvyšuje. Loni od ledna do dubna celníci na pracovišti v Chebu zajistili 59.564 kusů nebo párů padělaného spotřebního zboží. Za stejné období letošního roku je to už 137.619 kusů či párů. V Chebu jde tak o navýšení na více než dvojnásobek.