Moravští naftaři budou s Gazpromem skladovat zemní plyn

Praha - Moravské naftové doly (MND), které spoluvlastní skupina KKCG podnikatele Karla Komárka a německá společnost E.ON Ruhrgas, a společnost Vemex ze skupiny ruského plynárenského gigantu Gazprom podepsaly memorandum o spolupráci při budoucím skladování zemního plynu v novém podzemním zásobníku na území České republiky. Informovali o tom internetový server Euro a čtvrteční Hospodářské noviny. Dnešní valná hromada MND potvrdila, že projekt zásobníku za několik milard korun se připravuje v jihomoravských Dambořicích. Zásobník je počátkem širší česko-ruské strategické spolupráce.

„Vemex už uzavřel s MND memorandum o spolupráci na výstavbě dambořického zásobníku s kapacitou asi 370 milionů kubíků,“ citovaly HN zdroj z plynárenských kruhů.

Podle serveru Euro.cz nyní budou následovat jednání, jejichž cílem je stanovit podmínky a další konkrétní kroky spolupráce. „Obsahem memoranda ale není dohoda o odběru zemního plynu z produkce Moravských naftových dolů. Komárek ale řekl, že Vemex bude strategickým partnerem, se kterým plánuje dlouhodobou spolupráci v oblasti obchodování a skladování zemního plynu jak v České republice, tak i v Ruské federaci,“ píše.

Vemex na českém trhu prodává zemní plyn od posledního čtvrtletí 2006. Loni od něj tuzemští zákazníci odebrali kolem 250 milionů metrů krychlových. Letos počítá s růstem na 850 milionů metrů krychlových, což by představovalo více než desetiprocentní podíl na českém trhu. Vemex dodává plyn 12 z 35 největších domácích firem.

Akciová společnost Moravské naftové doly je největší těžařskou společností ropy a zemního plynu v České republice. Těžbu u nás provádí na 21 těžebních ložiscích s denní těžbou kolem 5 tisíc barelů ropy a 250 tis. Metrů krychlových zemního plynu denně. Skupina MND také provozuje podzemní zásobník zemního plynu nejvyšších světových standardů Uhřice s kapacitou 180 milionů metrů krychlových.

Moravské naftové doly v posledních letech, prostřednictvím své dceřiné firmy MND Exploration & Production, Ltd. se sídlem v Londýně, výrazně expanduje na zahraniční trhy. V současné době komerčně těží plyn v Pákistánu z ložiska Sawan. Drží podíly v dalších průzkumných licencích v Pákistánu, Německu (Bavorsku), Rumunsku, Jemenu a nově v Súdánu a Maroku. Své aktivity má také v Rusku a na Ukrajině.