Cena dřeva dramaticky klesla, těžaři mluví o hluboké krizi

Praha - Těžaři a zpracovatelé dřeva mluví o hluboké krizi vlastního podnikání. Může za ni podle nich dramatický propad cen, a taky úřednická rozhodnutí. Problémy už přiznává i státní podnik Lesy České republiky. V roce 2008 Američané přestali stavět nové domy, a tak přestali dovážet dřevo z Evropy. Střední Evropu letos také zasáhla bouře Emma, která způsobila ohromný polom. Všude je spousta dřeva, které ale nikdo nechce.

Od ledna se cena dřeva v Česku propadla o třetinu. Ale stát, když počátkem roku vypisoval výběrová řízení pro lesnické firmy, počítal se stabilnějšími cenami. Takže firmy teď budou v lesích těžit za staré vysoké ceny a prodávat za nízké současné. A to je recept na bankrot. „Mechanismus, který upravuje ceny, nefunguje, nemůže fungovat za této situace,“ poukazuje na špatnou legislativu Jan Mičánek z lesnické firmy Less.
 
To, že všechno není v pořádku, už uznává i vedení státních lesů: „Propad je tak dramatický že jednoznačně se ukazuje, že to zadání tendrů je velice problematické a že zákon 137 o zadávání zakázek se na tuto činnost nedá použít,“ přiznává ředitel Lesů ČR Jiří Novák.
 
Jenže lesnické firmy říkají, že stát celou krizi ještě přiživuje. Vytěžené dříví totiž prodává z velké části přes Hradeckou lesní a dřevařskou společnost. Na trhu obchodníků se dřevem tak existuje polostátní, polosoukromý gigant. „Monopolní nebo dominantní pozice státu jako obchodníka vždycky znamená rozkolísání trhu,“ upozorňuje Ivan Doubrava z CE WOOD.
 
Ředitel Hradecké lesní a dřevařské společnosti dnes nebyl k zastižení. Ředitel státních lesů nevidí na spolupráci s touto firmou nic špatného: „Nevidím důvod, proč by státní podnik neměl obchodovat přes společnost, kde má majetkový podíl. Smlouva s hradeckou dřevařskou a lesní společností je koncipována jako dlouhodobější,“ říká. 
 
Mimo jiné i o kritické situaci u cen dřeva budou příští týden zástupci lesnických společností jednat s vedením Lesů ČR.