Daňová aféra srazila šéfa Samsungu

Soul - Nejmocnější muž jiho-korejského byznysu, šéf Samsungu I Kun-hi, po dvaceti letech ve funkci rezignoval. Soud ho totiž po tříměšíčním vyšetřování obvinil z daňového úniku a nezákonných majetkových převodů ve firmě.

„Všichni, včetně mě, jsme národu vyšetřováním způsobili potíže. Hluboce se za to omlouvám a jsem připraven za vše převzít plnou morální i právní odpovědnost,“ vyjádřil se šéf Samsungu I Kun-hi.

Spolu s I Kun-himem se před soud dostalo dalších devět manažerů společnosti. Podle obžaloby všichni o tajných fondech určených na úplatky úředníků věděli. Dva z manažerů - místopředseda I Hak-su a jeho syn I Dže-jong, manažer Samsung Electronics - už šéfa firmy následovali.

U soudu se vedení společnosti obhajovalo tím, že fondy byly ve skutečnosti určeny na podporu umění. Nakonec dal soud manažerům za pravdu a všichni kromě šéfa firmy byli zproštěni viny. I Kun-hi se však kromě sporných fondů musí zodpovídat i za daňové úniky. Za ty mu hrozí až pět let vězení.

Šéfy chrání veřejný zájem na dobrém jménu národní ekonomiky 

Korejské soudy jsou obecně v podobných procesech shovívavé. Vyšetřování a vazba vysoce postavených manažerů společností totiž podle veřejného mínění škodí obchodům a celé ekonomice země.

„Východní trhy jsou založeny na existenci velkých průmyslových konglomerátů. Ekonomika je na nich tak závislá, že případné problémy jednotlivců mohou narušit důvěryhodnost širokého celku,“ vysvětluje specifika východoasijské ekonomiky Ondřej Mordvanský, analytik agentury Cyrrus.

Samsung rozhodně není první velkou korejskou firmou, která se musí vypořádat s vyšetřováním korupce. Podobnou aférou si prochází i automobilka Hyundai, ve které čelil obvinění šéf Čong Mong-kuo. Konečný verdikt za zpronevěru peněz firmy a zneužití důvěry stoupl na tři roky podmíněně.