Problémová Alitalia dostane od vlády 300milionový překlenovací úvěr

Řím - Odcházející italský kabinet Romana Prodiho schválil finanční pomoc pro problémovou leteckou společnost Alitalia. Vláda poskytne aerolinkám překlenovací úvěr 300 milionů eur (7,5 miliardy Kč). Rozhodnutí přichází krátce po zprávě, že francouzsko-nizozemská letecká společnost Air France-KLM nabídku na Alitalii stáhla. Úvěr bude krátkodobý, podle agentur aerolinky musí splatit půjčku do roka.

Úvěr má pomoci odvrátit okamžitý bankrot aerolinek. Alitalia ztrácí kolem jednoho milionu eur denně. Podle Prodiho má úvěr umožnit nové vládě Silvia Berlusconiho přijmout nové rozhodnutí o budoucnosti společnosti. Berlusconi vyhrál tento měsíc předčasné volby a nová vláda by se měla ujmout funkce v květnu. 
 
Berlusconi doposud vysílá smíšené zprávy o svých plánech na záchranu Alitalie před bankrotem. Před volbami Berlusconi trval na tom, aby Alitalia zůstala v domácích rukách a tvrdil, že zájem o aerolinky má několik italských podnikatelů, konkrétní jména ale nesdělil. Po vítězných volbách však naznačil, že je možná dohoda s Air France-KLM, kterou předtím považoval za nepřijatelnou, a o možné záchraně za přispění Aeroflotu jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.
 
Air France-KLM však zatím oficiálně oznámila, že stahuje nabídku na převzetí 49,9 procenta akcií italského rivala Alitalia. Management sdělil, že nabídka pozbyla platnosti a podle agentury AP se nezdá, že by Francouzi ještě měli zájem se k nepodařenému obchodu někdy v budoucnu vracet.

Alitalia nevykázala provozní zisk od roku 1998. Čistý dluh aerolinek se pohybuje kolem 1,2 miliardy eur (30,2 miliardy Kč) a společnost ztrácí kolem jednoho milionu eur denně.