Kapitálovému zástupci OKD přinese emise akcií až 34 miliard korun

Praha - Společnost New World Resources (NWR), majitel černouhelné těžební firmy OKD, plánuje získat emisí 892 milionů akcií až 1,1 miliardy britských liber, tedy až 34,4 miliardy korun. Vyplývá to z orientačního rozpětí emisní ceny, které firma dnes zveřejnila. Emise akcií NRW bude zatím největším veřejným úpisem akcií na českém trhu.

NWR stanovila rozmezí emisní ceny mezi 10,75 a 13,25 britské libry. Hodnota celé společnosti by podle toho činila 2,8-3,5 miliardy GBP (až 110 miliard Kč).

Obchodování s akciemi NWR na londýnské burze LSE by mělo být zahájeno 8. května. Akcie budou rovněž umístěny na pražské a varšavské burze. Včera jí Komise pro cenné papíry udělila povolení pro vstup.

NWR se podle očekávání zařadí v Praze mezi akcie elitního obchodního systému SPAD, kde je nyní 13 akcií, a stanou se také součástí hlavního indexu PX. Ještě do konce letošního roku by se akcie NWR mohly stát dokonce součástí prestižního indexu londýnské burzy FTSE 100, napsal britský list Financial Times.

NWR, která je registrovaná v Nizozemsku, chce z výtěžku veřejné nabídky akcií financovat nákup a rozvoj dolů v Polsku a na Ukrajině. Firmu ze 40 procent vlastní český finančník Zdeněk Bakala.