Německá banka HVB počítá s velkými odpisy

Mnichov/Milán - Německý finanční ústav HVB, který je součástí italské skupiny UniCredit působící také na českém trhu, počítá v prvním čtvrtletí s vysokými odpisy. Podobně na tom bude i samotná UniCredit.

„Situace na finančních trzích se zhoršila a od začátku roku se rozšířily i rozdíly v úrocích,“ vysvětlil důvody negativního očekávání generální ředitel banky Wolfgang Sprissler. HVB Bank proto odepíše část hodnoty portfolia cenných papírů. O jakou část však půjde, konkrétně banka zatím nesdělila.     

UniCredit uvedla, že v prvním čtvrtletí počítá s odpisy v úhrnné výši asi 650 milionů eur (16,2 miliardy Kč). V důsledku toho zaznamená ztrátu z obchodování kolem 675 milionů eur. Ke ztrátě z obchodování v bance UniCredit přispěly i rostoucí rozdíly v sazbách u dluhopisů a problémy na trhu cenných papírů pro přenos úvěrového rizika. Celkově ale třetí největší bankovní skupina v Evropě počítá s konsolidovaným čistým ziskem kolem jedné miliardy eur.   

UniCredit se problémům na finančních trzích prozatím bez větší újmy vyhýbá. Relativně dobře jsou na tom i další italské banky, které jsou v poskytování úvěrů značně konzervativní.