Podnikatelům se blíží termín podání přehledu o příjmech a výdajích

Praha - S koncem dubna se blíží konečný termín pro splnění další povinnost živnostníků a podnikatelů. Do středy 30. dubna musí odevzdat na České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) přehled o příjmech a výdajích za rok 2007, na základě kterého jim úřad vyměří zálohy na důchodové pojištění.

Termín do konce dubna platí pro ty osoby samostatně výdělečně činné, které si daňové přiznání zpracovávají samy. Podnikatelé, kteří využívají služby daňového poradce, mají čas na splnění této zákonné povinnosti do konce července. Usnadnit podání přehledu má podnikatelům elektronický formulář, který je dostupný na webu ČSSZ. Aby ho ale mohli lidé využít, musí mít vlastní elektronický podpis.  

Přehled musí správě sociálního zabezpečení podat i ty osoby, pro které je podnikání pouze vedlejší činností, tedy i samostatně výdělečně činní studenti a důchodci. Úřadu musí doložit, že se nejedná o hlavní pracovní činnost. „Pokud, tak neučiní, tak se bude ta jejich činnost považovat za hlavní a v tom okamžiku mají povinnost platit zálohy na důchodové pojištění,“ upozornila mluvčí České správy sociálního zabezpečení Štěpánka Filipová.  

Pokud podnikatel či živnostník přehled o příjmech a výdajích ve stanoveném termínu nepodá, hrozí mu pokuta až do výše 20 tisíc korun. V případě, že zákonnou povinnost nesplní opakovaně, může mu ČSSZ vyměřit pokutu až do výše 100 tisíc korun.