Českou Bawag Bank převezme německá LBBW, zaplatí 4 miliardy

Frankfurt/Praha - Novým majitelem tuzemské Bawag Bank se stane německá regionální banka Landesbank Baden-Württemberg (LBBW). Napsal to rakouský list Der Standard. Podle něj Němci českou banku zaplatí asi 160 milionů eur, v přepočtu zhruba čtyři miliardy korun. LBBW podle listu plán oficiálně oznámí v pondělí.

Bawag Bank patří v Česku k menším finančním ústavům. Podle výše aktiv je tuzemskou osmičkou. V Česku působí od roku 1991 a nyní zde má více než 20 poboček.

Prodej svých bank v Česku a na Slovensku oznámila rakouská Bawag loni v říjnu. Tehdy uvedla, že se chce nadále věnovat jen podnikání v Rakousku. Majitelem rakouské Bawag bývala odborová organizace ÖGB, která ale banku v roce 2006 prodala fondu Cerberus. Bawag se stala obětí podvodu, jehož se dopustili někteří členové vrcholového vedení. Ti provedli několik pochybných investic v Karibiku a ztráty se pak snažili zatajit. Cerberus nyní rakouskou banku sanuje.

Landesbank Baden-Württemberg má v Praze deset let reprezentační kancelář a asistuje zahraničním firmám při jejich podnikání v Česku. Převzetím Bawag Bank potvrdí svoji strategii expandovat dále na východ. Letos již pohltila lipskou Landesbank Sachsen, kterou zachránila před krachem a přejmenovala na Sachsen Bank.

LBBW patří mezi nejsilnější z celkem sedmi samostatných německých zemských bank. Je největší podle bilanční sumy, na špičce je i podle zisku. Celkově je pátou největší bankou v Německu.