Na britském realitním trhu začíná výprodej

Londýn - Ceny nemovitostí ve Velké Británii se poprvé po 12ti letech vydaly na sestupnou dráhu. Meziročně klesly o více než jedno procento. Britský trh tak reaguje na obdobné problémy ve Spojených státech.

„Očekávám, že ceny domů klesnou do konce roku 2009 o dvacet procent,“ varoval specialista na realitní trh Ed Stansfield. Již nyní Britové za průměrný rodinný dům zaplatí místo původních 178 a půl tisíce liber (v přepočtu 5,7 milionu korun) o zhruba o 56 tisíc korun méně než loni.

V ostrovním království startují podobné těžkosti jako v USA, které zaznamenávají největší propad cen od roku 2001, kdy zemi v důsledku teroristických útoků na New York a Washington zachvátila recese. Největší propad cen nemovitostí zaznamenalo Las Vegas, kde domy zlevnily téměř o 23 procent. V průměru trh ztrácí 12,7 procenta. 

Problémy vzniklé na americkém kontinentu se přenášejí do Evropy kvůli podobnému složení nakupovaných aktiv. „Britské obchodní banky nakupovaly problémové cenné papíry jako Amerika,“ vysvětlil v rozhovoru pro ČT24 ekonom Raiffeisenbank Aleš Michl. 

Českému bankovnímu a realitnímu sektoru zatím podobné problémy nehrozí. Tuzemské banky vykazují na rozdíl od svých zahraničních kolegyň stále zisky a ke všemu ještě rostoucí. Česká spořitelna oznámila zvýšení o 18,5 procenta, Komerční banka a ČSOB hovoří o 10procentním růstu.