Antimonopolní úřad potvrdil pokutu 14,2 milionu za kartel drůbežářů

Brno - Antimonopolní úřad potvrdil pokutu 14,2 milionu korun za kartel českých drůbežářů. Sankci, kterou poprvé vyměřil loni, rozdělil mezi sedm podniků. Verdikt je pravomocný, firmy se mohou obrátit na soud.

Zpracovatelé drůbežího masa, kteří mají na českém trhu asi šestinový podíl, se předloni v prosinci dohodli na společném postupu vůči svým odběratelům. Chtěli od nich, aby dávali za maso víc než tehdejších 19 korun. Navíc vyzvali i ostatní chovatele, aby přestali dodávat na český trh, pokud budou dál za kilogram drůbeže dostávat méně než 20 korun. 

Agrodružstvo Jevišovice má podle původního i nového rozhodnutí zaplatit 8,25 milionu korun, Sušárna Pohořelice 3,53 milionu a zbývající pětice firem - Agroprodukt, Zemědělské družstvo Roštýn, Zemědělské družstvo Petřín, Karlov a ZEVA Chlístovice částku od 340 000 do 600 000 korun.

Tyto společnosti ročně dohromady vyprodukují asi 50 000 kilogramů drůbežího masa. Z porušení zákona o hospodářské soutěži ale naopak viní obchodní řetězce. Záměrně prý drží nízké ceny.