Lufthansa se možná bude ucházet o Alitalii

Miláno - Německá Lufthansa uvažuje o převzetí problémových italských aerolinek Alitalia. Listu Il Messaggero informoval o tom, že vedení Lufthansy jednalo o možnosti zapojení do obchodu s představiteli italské banky UniCredit. Ani jedna ze zainteresovaných společností však zprávu o jednání nepotvrdila.

Podle listu, který se však neodvolává na žádný zdroj, se generální ředitel banky UniCredit Alessandro Profumo setkal v uplynulých dnech v Mnichově s vedením Lufthansy. Německé aerolinky prý mají tři podmínky:  jasnou ideu o financování problémových aerolinek, strategii, která by Alitalii umožnila realizovat ziska, a potvrzení, že se případnému konsorciu italských investorů podaří vyjednat podporu u odborů.

Italská vláda se snaží prodat státní podíl 49,9 procenta v problémové Alitalii. Dohoda s francouzsko-nizozemským zájemcem - Air France-KLM - minulý měsíc ztroskotala kvůli odporu odborů. Nový italský premiér Silvio Berlusconi přislíbil, že Alitalii předá domácímu zájemci. Konkrétní jméno však neuvedl a doposud se ani žádný investor nepřihlásil.   

Alitalia nevykázala provozní zisk od roku 1998. Čistý dluh aerolinek se pohybuje kolem 1,2 miliardy eur (v přepočtu 30,3 miliardy korun), denně společnost prohlubuje ztrátu o zhruba jeden milion eur. Italská vláda schválila minulý měsíc pro Alitalii překlenovací úvěr ve výši 300 milionů eur, který má udržet leteckou společnost ve vzduchu a ochránit ji před bankrotem, než se najde její nový zachránce. Brusel však půjčku kritizuje a zkoumá, zda nejde o nedovolenou státní pomoc.