Podílové fondy ztratily v prvním čtvrtletí 19 miliard korun

Praha - Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, v prvním čtvrtletí klesl o 18,8 miliardy Kč na 296 miliard korun. Podle výsledků zveřejněných Asociací pro kapitálový trh (AKAT) klesl majetek v domácích fondech o 13,6 miliardy na 159 miliard korun a v zahraničních fondech o 5,2 miliardy na 137 miliard korun. Důvodem byl podle odborníků propad finančních trhů.

Nejvyšší odliv zaznamenala v prvním čtvrtletí aktiva akciových fondů, která ztratila 9,6 miliardy korun. Následovaly dluhopisové fondy, jež klesly o 4 miliardy, smíšenými fondy (snížení o 3,3 miliardy), dále fondy peněžního trhu (2,1 miliardy) a fondy fondů (900 milionů). Příliv aktiv se projevil pouze u zajištěných a nemovitostních fondů, v obou případech se však pohyboval pouze v řádech milionů.

Na fondy negativně dolehl propad finančních trhů v prvním čtvrtletí. „Lidé odcházejí z akciových fondů a vyhledávají spíše fondy zajištěné. Na trzích převládla konzervativní nálada,“ vysvětlil analytik serveru Finance.cz Lukáš Tomáš Skolek.

Nejvíce peněz mají Češi stále uloženo ve fondech peněžního trhu, kde bylo koncem března 106 miliard korun, a v zajištěných fondech s majetkem 65,6 miliardy korun. Mezi pětici největších zprostředkovatelů fondů v ČR patří skupina České spořitelny s 95,4 miliardy, skupina ČSOB s 90,2 mld., skupina Komerční banky se 47,1 mld., dále pak ING Group a Unicredit Group.

Letos zatím vykázaly nízké výnosy fondy peněžního trhu a dluhopisové fondy, ztráty až na výjimky zaznamenaly smíšené a akciové fondy. Šéfredaktor serveru Investujeme.cz Petr Zámečník odhadl, že akciové fondy budou v průběhu roku spíše stagnovat, případně v druhé polovině zaznamenají mírný růst, jak bude postupně odeznívat hypoteční krize.