Vláda chystá vlastní změny k omezení síly obchodních řetězců

Praha - Vláda připravuje vlastní návrh legislativních změn k regulaci tržní síly obchodních řetězců. Ve sněmovně ho chce projednat zároveň s návrhem zákona, který předložil předložil poslanec Michal Hašek (ČSSD). Ministr zemědělství Petr Gandalovič to dnes řekl v Otázkách Václava Moravce. Poslaneckou předlohu upravující vztahy mezi obchodními řetězci a dodavateli v březnu vláda odmítla. Gandalovič ale očekává, že ve sněmovně návrh projde prvním čtením a projednají ho výbory.

Vládní návrh podle Gandaloviče stihne ministerstvo průmyslu a obchodu připravit tak, aby se jím mohly sněmovní výbory zabývat zároveň s poslaneckou předlohou. „Mohou to být určité legislativní úpravy o tom, jakým způsobem se fakticky vynucují již dnes platná ustanovení obchodního zákoníku a zákona o hospodářské soutěži,“ naznačil Gandalovič.

Zákon sepsala Potravinářská a Agrární komora

Tuzemští zemědělci a potravináři podle Haška čekali na podobnou změnu 14 měsíců. „My jsem tady seděli loni v březnu a tehdy jste pane ministře (Gandaloviči) řekl, že chystáte nějaké vlastní opatření, pak jsme si to zopakovali na podzim, pak se ukázalo, že žádné další není,“ řekl v Otázkách Hašek. Právě proto podle něj nový zákon sepsala Potravinářská komora ve spolupráci s Agrární komorou.

Zcela nový zákon k regulaci tržní síly obchodních řetězců je podle Gandaloviče zbytečný a postačí upravit platné zákony. „My jsme toho názoru, že pokud v zákoně obchodním a v zákoně o hospodářské soutěži jsou nějaká ustanovení, která se ne zcela dodržují, například pokud se týká splatnosti za rychloobrátkové zboží, která má být do 30 dnů - známé je, že hypermarkety platí pekařům třeba až do 90 dnů - tak s tímto nešvarem je třeba něco udělat,“ uvedl ministr.

Řetězce by mohly mnohem více dovážet ze zahraničí

Hrozí podle něj nebezpečí, že řetězce na novou regulaci v tuzemsku zareagují obratem k zahraničním dodavatelům. „Jestliže tady dáme řetězcům nějaké další povinnosti, které musí splňovat vůči dodavatelům, tak logicky ty řetězce první, co udělají, že začnou dovážet příslušné zboží ze zahraničí,“ řekl Gandalovič.

Podle poslaneckého návrhu by obchodníci s ročním obratem vyšším než pět miliard korun měli vypracovat etický kodex vůči svým dodavatelům, který budou muset dodržovat. Pokud obchodní řetězce tato etická pravidla poruší a zneužijí své výsadní postavení na trhu, tak by jim podle Haška hrozila pokuta v rozmezí od 100.000 až po deset milionů korun, případně sankce do deseti procent z čistého obratu. Dodržování zákona má kontrolovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.