Bankéři se přou o dno hypoteční krize

Praha/Frankfurt - Krize na trhu takzvaných sub-prime hypoték, následná infekce celého finančního trhu ve Spojených státech, Japonsku, Spojeném království, i kontinentální Evropě dopadla druhotně na celou světovou ekonomiku. "Z nejhoršího jsme venku," těší se Federální rezervní systém. "Ne, úvěrová krize pokračuje, hlavně teď nesnižovat úroky," namítá centrální banka eurozóny.

Stran zájmu médií skomírá britská ekonomika a má být hůře. Podle guvernéra Bank of England, Mervyna Kinga, se bude kondice i anglického hospodářství zhoršovat. Ceny domů poprvé po dvanácti letech klesají. Podle odhadů the Royal Institution of Chartered Surveyors (Ústav pro výzkum veřejného mínění) klesnou ceny nemovitostí dále až o 5 %. Důsledky hypoteční krize by mohly snížit i zájem o nové bydlení až o polovinu.

„Myslím, že se blížíme konci finanční krize. Není ještě úplně u konce, ale vývoj ve Spojených státech je povzbudivý,“ předpovídá o něco optimističtější blízkou budoucnost CEO Deutsche Bank Josef Ackermann.

Hypoteční banky ve světě, ale i v tuzemsku zpříšňují podmínky poskytování hypoték a úvěrů, zvedají se i úrokové sazby. Jenže dopady opatření bank trpí setrvačnostím zpožděním a můžou se projevit až za několik měsíců. V Česku je zájem o bydlení pořád velký, i proto se ceny nemovitostí stále drží. Česká republika se zatím podle osloveného panelu analytiků s hypoteční krizí nepotýká, není vyloučeno ale, že během roku, či dvou, bude muset řešit podobné problémy jako třeba Británie.