Kraje dostanou ročně 800 milionů na rekultivaci krajiny po těžbě uhlí

Teplice - Vláda každý rok uvolní 800 milionů korun pro kraje, které jsou postiženy těžbou uhlí a výrobou energie z něho. Peníze podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana (ODS) vezme z dividend, které jí vyplatí z jejího podílu energetické společnosti ČEZ. Peníze chce kabinet rozdělovat podle toho, kolik se v regionu těží uhlí a vyrábí elektrické energie. Největší díl - 450 milionů korun - připadne Ústeckému kraji.

Peníze mají sloužit především na revitalizaci krajiny postižené těžbou uhlí. Zdevastovaná příroda by se po ukončení těžby měla zregenerovat natolik, aby se do ní mohli začít vracet lidé. Dotace se vláda podle Římana zavázala uvolňovat každý rok.      

Finanční prostředky na oživení těžbou uhlí zasažených regionů vláda získá z dividendy, kterou jí vyplatí za její podíl energetický gigant ČEZ. Stát by měl touto cestou získat 15 miliard korun.    

Jiří Šulc (ODS), hejtman Ústeckého kraje, rozhodnutí kabinetu vítá. Dosavadní rekultivace krajiny, kterou provádějí těžební společnosti, není podle něj dostatečná pro návrat života na zasažená území. Peníze by ale chtěl využít i jinde, například na podporu zdravotnictví. „Těžbou poničené životní prostředí a zničené zdraví obyvatel kraje má velmi úzkou provázanost,“ upozornil.     

Po Ústeckém kraji ukousnou významný podíl z vládního balíků peněz také kraje Karlovarský a Moravskoslezský. Oba musí čelit podobným problémům jako Ústecko.