Růst americké ekonomiky se podle Fedu téměř zastaví

Washington - Ekonomika spojených států letos poroste výrazně pomalejším tempem, než se původně očekávalo. Americká centrální banka (Fed) korigovala svou předpověď růstu HDP z původních 1,3 až 2,0 procenta na pouhá 0,3 až 1,2 procenta. Banka však současně naznačila, že není nakloněna dalšímu snižování úrokových sazeb.

Fed od loňského září snížil základní úrokovou sazbu o tři a čtvrt procentního bodu na rovná dvě procenta, aby ochránil ekonomiku před úvěrovou krizi, kterou rozpoutaly problémy na hypotečním trhu. Banka doufá, že nižší sazby společně se stimulačními opatřeními vlády podpoří hospodářský růst ve druhé polovině roku.

Přibýt by ve Spojených státech mělo nezaměstnaných. Jejich podíl se podle Fudu zvýší až na 5,7 procenta z loňských 4,6 procenta. Banka také očekává růst inflace na 3,4 procenta.

Oslabení americké ekonomiky pocítí i zbytek světa. Navzdory původním temným scénářům, by však podle prezidenta pobočky Fedu v Atlantě Dennise Lockharta by však americká recese neměla mít tak dramatické dopady.