Steve Ballmer představil v Praze svou vizi budoucnosti

Praha - Na Vysoké škole ekonomické v Praze dnes vystoupil generální ředitel Microsoftu Steve Ballmer. Ve svém projevu nastínil očekávání bouřlivého technologického rozvoje, který svět čeká v nejbližších deseti letech. Počítače, mobilní telefony a další zařízení budou nabízet celou řadu možností, které jsou v dnešní době nepředstavitelné. Budou existovat počítače velikosti a váhy papíru, které budou schopny pracovat zcela samostatně.

„V roce 2018 řekneme: 'Podívejte se, jak to bylo primitivní v roce 2008',“ zdůraznil Ballmer. Dneska je pro komunikaci s počítačem nutné znát jeho řeč, v budoucnosti budeme s technikou komunikovat běžnou lidskou řečí. „Za deset let řekneme počítači: 'Připrav projev.' On najde data v univerzitní knihovně, napíše projev, ale také ho sladí s projevy ostatních řečníků,“ představil svou vizi.

Ballmer věří, že technika postupně nahradí široké spektrum běžných věcí. Brzy nastane doba, kdy nebude potřeba například papír. „Pokud budeme mít obrazovku, která bude jako papír lehká a tenká, tak skutečně nebudeme potřebovat na poznámky papír,“ zmínil ve svém projevu.

Aby nezůstal tento bouřlivý rozvoj technologií pouhou utopií, je třeba přicházet s novými nápady. Při výběru těch, které se uplatní, často ani nezáleží na vzdělání člověka, který s nimi přišel. „Je jedno, jaké vzdělání máte. Myslím, že každý má příležitost změnit svět, pracovat s ostatními,“ uzavřel Ballmer své poselství.

Steve Ballmer vystudoval Harvardskou univerzitu. Diplom získal v oboru aplikovaná matematika a ekonomie. Pracoval například pro společnost Procter & Gamble, nejvíce ale proslul v řadách Microsoftu, kde od roku 2000 zastává funkci generálního ředitele. Ve světě je známý zejména svými projevy, které jsou pro diváky nejen poučné, ale také velmi zábavné.