Vlády se snaží marně, daňové zvýhodnění firmy k investicím do výzkumu nepřiměje

Praha - Daňové zvýhodnění nedokáže samo o sobě nalákat podniky, aby investovaly do výkumu a vývoje a pracovaly na jejich rozvoji. Tvrdí to studie společnosti PricewaterhouseCoopers, kterou dnes její autoři představili na Evropském fóru vědy a techniky v Praze.

„Jsou zde další aspekty (kromě daňového zvýhodnění), které jsou důležitější pro rozhodování společností o tom, kolik a kam v oblasti výzkumu a vývoje investovat,“ píše se ve studii. Zkušenosti s tím už má například Francie. Zatímco mezi lety 2002 až 2005 vzrostlo daňové zvýhodnění o 30 procent, nárůst daňového financování byl mnohem větší. Podobná data hlásí také Velká Británie i další země Evropy.

Podle Diarmuida MacDougall, partnera společnosti PricewaterhouseCoopers, se nelze zaměřovat pouze na zvyšování zvýhodnění investic. „Nejde o to, přidat jenom další euro, ale musíme se soustředit i na faktory lidského behaviorálního chování, jak se to bude posuzovat, jak se to bude zpracovávat,“ upozornil. Závažnou chybou je podle něj například to, že v některých zemích není možné získat státní podporu na výzkum prováděný ve spolupráci s vysokými školami a specializovanými výzkumnými středisky. 

V České republice si mohou firmy odečíst ze svého daňového základu až 100 procent nákladů vynaložených na výzkum a vývoj. V roce 2005 se celková suma vyplacená za tímto účelem státem vyšplhala na 111,8 milionu eur (v přepočtu asi 3,3 bilionu korun). Protože tato obrovská suma jde z kapes daňových poplatníků, je třeba se zaměřit na to, aby tyto pobídky fungovaly efektivně, doplnil MacDougall.