Ekonomika eurozóny ztrácí dech, stín inflace ale zůstává

Londýn - Zatímco v prvním čtvrtletí ekonomika eurozóny vykázala solidní růst, druhé čtvrtletí se vyvíjí zcela jinak a ekonomiku zřejmě čeká prudké zpomalení. Naznačují to nejnovější statistická data. Vysoká inflace patrně způsobí, že Evropská centrální banka nebude schopna ekonomiku podpořit nižšími úroky.

První známkou blížících se problémů je index aktivity ve službách, který vydávají ústavy RBS a NTC Economics. Jeho hodnota za květen klesla na 50,6 bodu, a dostala se tak na lednovou úroveň, která byla nejnižší za čtyři a půl roku. Index je hluboko pod odhady analytiků a ukazuje, že růst v tomto sektoru téměř ustal. Linie 50 bodů, nad kterou se index RBS/NTC podle předběžných měření drží jen taktak, představuje hranici mezi růstem a poklesem.     

Aktivitu brzdí především silný růst kurzu eura, ale i vysoké ceny ropy. To vede k poklesu ziskových marží, který se promítá do hospodářského výsledku evropských firem. Od klesajících firemních zisků už je jen krůček k širším hospodářským problémům.     

„Čísla naznačují, že druhé čtvrtletí bude velmi slabé. Pokud to takhle půjde dál, tak budeme růst odhadovat spíš někde blízko linie stagnace,“ tvrdí analytik Daria Perkins z banky ABN Amro. Situaci komplikuje vytrvalý růst cen ropy, který se promítá do cen pohonných hmot. Jestliže zůstane na rekordních 135 dolarech, kam se vyšplhala ve čtvrtek, pak budou problémy s inflací patrně i v létě.     

První věc, o které centrální banky uvažují, když začíná klesat dynamika hospodářského růstu, je snížení základních úrokových sazeb. Na to ale nyní ECB zřejmě nebude moci ani pomyslet, pokud zůstane inflace tak vysoko, jak je dnes, anebo se ještě zvýší.