Cestovní ruch dále poroste, jeho tahounem bude Čína

Praha - Cestovní ruch je jedním z nejrychleji rostoucích odvětví světové ekonomiky. Podle generálního tajemníka Světové turistické organizace (WTO), Francesca Frangialliho, bude navzdory globálním ekonomickým a politickým hrozbám růst pokračovat i v budoucnu. Jeho hlavním tahounem se nejspíš stane Čína.

V roce 2007 vzrostl cestovní ruch celosvětově o 6,1 procenta. Cestovalo celkem 898 milionů lidí, z toho 480 milionů po Evropě. Výdaje na cestování celosvětově rostou ještě rychleji než počet turistů, loni činily přes 735 miliard dolarů. „To dělá z cestovního ruchu druhý až třetí největší vývozní artikl,“ tvrdí Francesco Frangialli.

Podle šéfa WTO se zdražování ropy a zpomalování světové ekonomiky na turistickém ruchu podepíše jen mírně. „Ze zkušeností víme, že cestování je proti podobným krizím velmi odolné. Růst zřejmě klesne o nějaká 2 až 3 procenta, přesto si myslíme, že celkový trend bude v roce 2008 pozitivní,“ předpovídá.

Hnací silou světové turistiky je východní Asie a Střední východ. Čína zažívá největší růst cestovního ruchu a už během několika let pravděpodobně sesadí Francii z pozice turistické velmoci číslo jedna. „Očekáváme, že Čína se do roku 2020 stane nejnavštěvovanější zemí. Dnes tam přijíždí 40 milionů lidí ročně, za 12 let to bude víc než trojnásobek.“ Frangialli předpokládá, že se Číňané stanou jedničkou i v cestování do zahraničí. „Loni jich vyjelo 40 milionů a v roce 2020 bude cestovat celých 100 milionů Číňanů. Když oni s něčím začnou, tak to vždy dělají ve velkém.“

Frangialli uznává, že cestovní ruch přispívá ke globálnímu oteplování asi pěti procenty skleníkových plynů. I při zavádění nových technologií bude obtížné tento příspěvek snížit, protože trh zároveň poroste. Omezení emisí skleníkových plynů je jednou z priorit WTO, jelikož globální oteplování cestovní ruch negativně ovlivňuje. „Způsobuje problémy lyžařským střediskům nebo kvůli němu vysychají oblíbená letoviska,“ upozorňuje Frangialli.

Dalším nebezpečím pro cestovní ruch jsou politické konflikty a terorismus. Více útoků však paradoxně turistice pomohlo terorismu lépe čelit. „Lidé si na to bohužel zvykli a i podnikatelé jsou na to lépe připraveni. Škody už nejsou tak velké, protože se vše rychle vrátí do normálu,“ konstatuje Frangialli.