Úplatkářská aféra Siemens stále bez rozsudku

Mnichov - Před soudem v Mnichově dnes stanul bývalý manažer společnosti Siemens Reinhard Siekaczek, kterého obžaloba viní z uplácení zákazníků, které mělo koncernu zajistit získání lukrativních zakázek. Siekaczek se k nekalému jednání přiznal, vinu se ale snaží svalit na své nadřízené. Soud o konkrétním trestu zatím nerozhodl a jednání odročil.

Siekaczek měl údajně peněžní prostředky z fondů společnosti Siemens převést na zvláštní účet, který sloužil k uplácení klientů. Nelegálního jednání a zneužití důvěry se měl dopustit mezi lety 2000 a 2006 celkem v 58 případech. Siemens tvrdí, že celkem identifikoval podezřelé transakce za 1,3 miliardy eur.

Proti obviněnému manažerovi bude svědčit bývalý výkonný ředitel a předseda představenstva Siemensu Heinrich von Pierer. Své výpovědi mají poskytnout ale i další členové představenstva společnosti.

V souvislosti s úplatkářskou aférou svých manažerů musela již loni v říjnu firma Siemens zaplatit pokutu ve výši 1 milionu eur. Soud jí rovněž zadržel 200 milionů eur, které představují zisky koncernu získané nekorektním jednáním. K uplácení vládních úředníků podle něj došlo celkem v 77 případech v Libyi, Nigérii a Rusku. Černé fondy založené manažery Siemensu ale zřejmě působily i v dalších částech světa, například na středním Východě, v karinské oblasti nebo v jihovýchodní Asii.

Zřejmě největší korupční skandál v Německu jméno firmy velmi poškodil. Vyžádal si ale také značné finanční náklady. Kromě pokut a zadržených zisků zaplatil Siemens na nákladech spojených s vyšetřováním 1,8 miliardy eur.