Evropa protestuje proti zrušení zákazu dovozu amerických kuřat

Brusel - Spotřebitelské organizace, zemědělci, ochránci životního prostředí i členové Evropské unie kritizují záměr Evropské komise zrušit zákaz dodávozu kuřat pocházejících z USA na evropský trh. Apelují na Komisi, aby od jedenáct let zapovězeného dovozu americké drůbeže neupouštěla. Na stůl obyvatel Evropy by se totiž dostalo maso, které by mohlo poškodit jejich zdraví. K jeho oštření se používá chlor, jenž neusmrtí všechny nebezpečné bakterie.

„Vyzýváme vás, abyste neotvíral dveře EU chlorovaným kuřatům ze Spojených států. Byly jsme sice informováni, že by to bylo jen na dva roky, ale je třeba dalších vědeckých studií,“ zdůrazňují zástupci několika významných evropských sdružení v otevřeném dopise Evropské komisi.

Odpůrcům zrušení zákazu vadí především to, že chlor, který se k ošetření masa používá, neodstraní všechny škodlivé bakterie. Preventivní opatření, která kvůli tomu používají zemědělci z členských zemí Evropského společenství, jsou podle nich lepším řešením než aplikování chloru. Například počet onemocnění salmonelózou, pocházející z bakterií v kuřecím mase, činil v USA v roce 2007 14,92 případu na 100 tisíc obyvatel. Celkem 14 členských států EU neeviduje pro rok 2006, pro nějž jsou dostupná poslední data, žádný případ výskytu bakterií salmonely v kuřecím mase.

Zrušení zákazu importu amerického kuřecí, který platí již od roku 1997, na unijní trh doporučila Evropská komise členským státům v polovině května. Pokud by ke zrušení prohibitního opatření skutečně došlo, znamenalo by to velkou finanční injekci pro americké chovatele drůbeže, kteří kvůli němu ročně na tržbách přichází zhruba o 200 milionů dolarů (v přepočtu 3,2 miliardy korun).