Důvěra Čechů v domácí ekonomiku klesla

Praha/Bratislava - Češi věří svému hospodářství výrazně méně. Index důvěry podnikatelů ztratil v květnu meziměsíčně 2,3 bodu, indikátor spotřebitelů se snížil dokonce o 3,2 bodu. Ve srovnání s loňským květnem je ukazatel celkové důvěry nižší o 5,1 bodu. Hodnoty nepříznivě ovlivnil růst cen potravin, pohonných hmot a dalších nákladů. Podobně je na tom i sousední Slovensko.

Negativní vývoj se podle prognóz analytiků v české ekonomice na čas usadí. „Jak ukazují slábnoucí očekávání v ekonomice, další měsíce přinesou opět další slabší výsledky,“ předpověděl analytik ČSOB Petr Dufek.

Lépe na tom ale není ani Slovensko. Důvěra tamních podnikatelů a spotřebitelů v domácí ekonomiku se v květnu dostala na nejnižší úroveň od října 2005. Souhrnný ukazatel klesl v porovnání s dubnem o 1,6 bodu, meziročně ztratil 10,8 bodu.

Pokles důvěry spotřebitelů a podnikatelů se v poslední době stal celosvětovým trendem. Hlásí ho hospodářské velmoci jako Spojené státy či Německo. Pro ekonomiku je tento vývoj nepříznivý zejména v tom, že spotřebitelé i podnikatelé mají tendenci šetřit, méně investují i spoří, což tlumí hospodářskou expanzi.