Korupce v soukromém sektoru: každý čtvrtý český manažer ji zná

Praha/Londýn - Podle průzkumu auditorské společnosti Ernst & Young se korupční prostředí v České republice zlepšuje jen pomalu. Závěry šetření potvrzuje i čestný prezident hospodářské komory Jaromír Drábek, jenž zdůrazňuje, že korupce prorostla i do soukromého podnikání. Mezinárodnímu korupčnímu žebříčku překvapivě vévodí Japonsko.

Z výsledků průzkumu, ve kterém se Ernst & Young vyptával managerů z 33 zemí světa, vyplývá, že skoro čtvrtina českých managerů se za poslední dva roky setkala s korupcí. „My jsme v našem vlastním šetření došli ještě k horším výsledkům,“ varuje čerstvě odstoupivší předseda Hospodářské komory Jaromír Drábek.

Polovina českých manažerů by podle průzkumu hospodářské komory byli ochotni sáhnout k úplatku, pokud by to znamenalo výhodu při zadávání zakázky. Nezkorumpovanější obory jsou stavebnictví a obchodní řetězce.

Čtyřicet procent českých managerů si myslí, že se vymáhání práva během posledních pěti let zlepšilo, přes osmdesát procent respondentů však stále považuje oporu v protikorupční legislativě za nedostatečnou.

Korupce u nás není rozšířenější než v jiných zemích, důležitý však je vysoký index jejího vnímání," upozorňuje Drábek. Alarmující podle Drábka je, že korupce není o nic menší ani v soukromé sféře.

Korupce v privátním sektoru je objektivně těžko zjistitelná a dá se proti ní bojovat zejména interními audity. K těm ale české podniky sáhnou málokdy. „Interní auditoři mají rozsáhlé pravomoci a jsou poměrně obávaní,“ podotýká Magdalena Souček ze společnosti Ernst & Young. „Dalším možným řešením je zprůhledňování a elektronizace veškerých procesů,“ navrhuje Jaromír Drábek.