Stát letos díky reformám vybere 766 miliard na daních

Praha - Do státní pokladny letos přiteče 766 miliard korun od daňových poplatníků, tedy o osm procent více než loni. Počítá s tím ministerstvo financí ve svém fiskálním výhledu pro letošek, který dnes zveřejnilo. Největší zásluhu na nárůstu bude mít daň z přidané hodnoty. Daňové příjmy státu by přitom měly růst i v dalších letech, ovšem nižším tempem.

Letošní daňová reforma zamíchala se skladbou daňových příjmů státu. Přímé daně, tedy daně z příjmu fyzických i právnických osob, díky ní klesly. Zavedena byla patnáctiprocentní rovná daň pro fyzické osoby a zároveň podnikům a firmám postupně klesají daně z příjmu ze současných 21 procent až na 19 procent v roce 2010.

Snížení přímých daní však letos s převahou vykompenzuje zvýšená DPH. Její základní sazba poskočila z loňských pěti na devět procent. K větším příjmům státní kase pomůže také v rámci ekologické části reformy nově zavedená spotřební daň na energie a vyšší daň z tabákových výrobků.

Rostoucí daňové příjmy by podle ministerstva financí měly přispět ke snižování deficitu veřejných financí. Ten by měl do roku 2011 klesnout na 1,2 procenta z loňských 1,6 procenta. Do té doby se bude pohybovat kolem 1,5 procenta hrubého domácího produktu. Česko by tak mělo v následujících letech plnit tříprocentní maastrichtské kritérium, které je nutné i k přijetí eura.

Za současný rychlý pokles schodku rozpočtu vděčí stát především rekordnímu růstu ekonomiky. Ta si loni připsala 6,5 procenta, podle ministerstva to byl vrchol růstu HDP. Letos hospodářství zpomalí na 4,9 procenta. V roce 2009 si připíše 5,2 procenta a v roce 2010 a 2011 5,3 procenta.