Papírové letenky jsou již minulostí

Praha - Letečtí dopravci z asociace IATA, jejímž členem jsou i České aerolinie, přicházejí s novinkou. Přestávají vydávat papírové letenky a nahrazují je elektronickými. Stojí za tím především úspora nákladů, ale i snaha šetřit životní prostředí. Zákazníkům mají elektronické letenky usnadnit odbavení.

Přechodem na elektronické letenky ušetří IATA zhruba 3 miliardy dolarů ročně (v přepočtu 48,8 miliardy korun). Zpracování klasické papírové letenky dopravce vyjde v průměru na 10 dolarů, za elektronickou letenku zaplatí pouze dolar. Cestující na letištích mohou být navíc odbavováni samoobslužně, což přinese další úspory.

Zlevnění letenek se nechystá 

Cestující snížení nákladů ale výrazněji nepocítí. Již v současné době se totiž drtivá většina letenek prodává v elektronické podobě. „Současný podíl elektronických letenek vystavovaných společnostmi sdruženými v IATA je 96,5 procenta, v případě Lufthansy pak přes 98 procenta,“ nastínil mediální zástupce společnosti Lufthansa Jan Laštovička. 

I když se finančně zrušení papírových letenek příliš neprojeví, přesto z něj ale cestující těžit budou. Odbavit se budou moci v pohodlí domova prostřednictvím internetu. Využít budou moci i služeb samoobslužných terminálů na letištích. Palubní vstupenku jim bude možné zaslat formou SMS nebo na e-mail. 

Papír nezmizí úplně 

Přestože na elektronické letenky přechází více než 240 aerolinií sdružených v asociaci IATA, s papírem se budou moci cestující ještě setkat, a to zejména na cestách do Afriky a Asie. Řada letišť tam totiž zatím nemá potřebné vybavení pro čtení elektronických lístků, a nemůže se proto do systému vzájemného uznávání elektronických dokladů zapojit.

Boeing 747
Zdroj: ČT24/Wikipedia