Ministři zamítli návrh na financování studia ze stavebního spoření

Praha - Vláda na dnešním jednání neschválila návrh poslanců, aby státem podporované stavební spoření mohli využít studenti pro financování nákladů na studia. Premiér Mirek Topolánek nicméně možnost hrazení studijních nákladů ze stavebního spoření nevylučuje. Musela by však být součástí systému školného.

Podle poslaneckého návrhu by mohli studenti vysokých a vyšších odborných škol financovat studium úvěrem ze stavebního spoření. Vypůjčit by si mohli maximálně 36 tisíc korun. Úvěry na studium by stavební spořitelny poskytovaly za obdobných podmínek jako půjčky na bydlení. Spořit by za studenta mohli stejně jako dosud jeho rodiče. Pokud by úvěr získal přímo student, měl by mít možnost odložit splátky do doby, až si bude vydělávat. „Pokud nezavedeme školné a budeme zavádět půjčky na studium, pak se tento krok míjí účinkem,“ zdůrazňuje ekonom David Marek.

Stavební spořitelny by možnost poskytování úvěrů na studium uvítaly. „Určitě to vítáme. Jde v podstatě o velmi podobný princip jako financovat bydlení a jde pouze o změnu účelu,“ uvedl tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

Stanovisko vlády není pro poslance závazné, záleží jen na nich, jak s návrhem naloží. Na programu červnové schůze tento bod zatím zařazen není, pokud ho některý z poslanců nenavrhne zařadit, dostanou se k jeho projednávání až na podzim.