Antimonopolní úřad musí znovu posoudit tendr ČNB na dodávky elektřiny

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže bude muset znovu posoudit sporný tendr České národní banky (ČNB) na loňský odběr elektřiny v hodnotě přes 20 milionů korun. Už dříve o tom rozhodl brněnský krajský soud, podle nějž byla soutěž diskriminační. Dnes jeho rozsudek potvrdil Nejvyšší správní soud. Úřad může bance uložit pokutu, většinou se ale v podobných případech jedná jen o symbolickou částku.

Antimonopolní úřad totiž opakovaně rozhodl, že byl tendr v pořádku. Frýdecko-místecká společnost Lumius, čtvrtý uchazeč v pořadí, si ale stěžovala na podmínku nejméně pěti set odběrných míst v síti vysokého napětí. Kvůli nesplnění tohoto požadavku ji výběrová komise z tendru vyřadila. Ten nakonec vyhrála Pražská energetika, za ní skončily ČEZ a E.ON.

Česká národní banka spravuje účty státního rozpočtu, ovlivňuje peněžní zásobu a je centrem celé české bankovní sítě. Ročně spotřebuje zhruba tolik elektřiny, jako domácnosti v osmitisícovém městě. Sama banka tvrdí, že problémy s dodávkami energie by vedly ke značným škodám s dopadem na hospodaření celé České republiky. Zmíněnou podmínku zadala právě proto, že chtěla mít jistotu, aby k problémům nedošlo. Sama ČNB má přitom podobných odběrných míst jen několik.

Lumius ale tvrdil, že je podmínka diskriminační, a soud mu dal za pravdu. „Tato podmínka zamezovala některým subjektům účast v tendru, i když třeba byly schopny zakázku vykonat,“ uvedl loni po vyhlášení rozsudku krajského soudu soudce David Raus.