Veleba by si přál vyšší výkupní ceny mléka

Praha - Boj o ceny mléka zažilo Německo i Česká republika. Tuzemští výrobci omezili na konci týdne o desetinu dodávky mléka. Podpořili tak protesty německých výrobců, kteří se domáhali zvýšení výkupních cen mléka. I čeští zemědělci si dovedou představit, že by tyto ceny mohly být vyšší. Prezident Agrární komory Jan Veleba v Otázkách Václava Moravce řekl: "Byl bych velmi spokojen, kdyby se cena ustálila mezi 9,5 a 10 korunami."

V Německu je nyní výkupní cena mléka v přepočtu zhruba 8,5 korun, v Česku pak stojí mléko 9 korun. Němečtí farmáři si bouřlivými protesty vymohli to, že někteří zpracovatelé jim jsou ochotni zaplatit i 10 korun za litr. To je podle zemědělců minimální cena, která jim pokryje alespoň náklady.

Němečtí farmáři minulý týden blokovali mlékárny, demonstrovali před obchodními řetězci. Vylévali statisíce litrů mléka do kanálů. K jejich protestu se připojili i někteří čeští zemědělci, kteří snížili dodávky mléka až o desetinu.

Milan Teplý: Jihočeští a středočeští výrobci krátili dodávky, protože vozí mléko do Německa

„Akce byla zcela jednoznačně motivována jako podpora německých farmářů, protože je to naše stavovská povinnost,“ uvedl v rozhovoru pro ČT Veleba. Tomu ale oponoval generální ředitel mlékárny Madeta Milan Teplý, podle něj nebyly protesty projevem solidarity. „Jihočeští a středočeští výrobci se rozhodli dodávky krátit, protože dovážejí mléko do Německa,“ řekl Teplý.

Farmáři si od protestů slibují navýšení výkupních cen. Ty by podle nich totiž měli zohlednit rostoucí ceny benzínu a elektrické energie. Veleba ale navíc tvrdí, že na cenu mléka má velký vliv i to, že do zemědělských komodit vstoupil spekulativní kapitál a trh je neobvykle turbulentní. „Cena mléka jako vstupní surovina pro výrobu se bude vždy odvíjet od toho, jak se budou na světových trzích uplatňovat jednotlivé komodity, “ argumentoval zase Milan Teplý. Doplnil také, že současná situace kolem mlékárenského průmyslu je výjimečná, a neměla by se proto dramatizovat. „Trh se vyvíjí a nemůžeme věc posuzovat podle dvou nebo třech měsíců,“ uvedl Teplý.