Lehman Brothers: Ceny ropy prudce spadnou

Singapur - Ceny ropy by mohly koncem roku prudce klesnout. Drahá ropa totiž výrazně oslabuje poptávku asijských zemí, které běžně nakupují nejvíce strategické suroviny. Uvedla to dnes investiční banka Lehman Brothers. Oslabení poptávky připustila i konkurenční banka Goldman Sachs, která ještě před několika týdny hovořila o rychlém růstu ceny až k 200 dolarům za barel.

„Pokud budou ceny dále růst, obáváme se, že v Asii bude dosaženo ekonomických bodů zlomu a destrukce poptávky bude větší, než se čekalo,“ popsali analytici Adam Robinson a Michael Waldron. Poptávka se v takovém případě propadne tak, že s ní nabídka vyrovná tempo.

Oslabení poptávky po ropě připouští i banka Goldman Sachs. Zatím podle ní ceny i nadále porostou, v létě by se mohly vyšplhat až ke 150 dolarům za barel. „Poptávka po ropě je slabá, dodávky však jsou ještě slabší,“ upozornil její analytik Jeffrey Currie. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) ale nedostatečnou těžbu suroviny nepřipouští.

Světové ceny ropy v posledních týdnech výrazně kolísají. V pátek vylétly o 11 dolarů na nové maximum 139,12 dolaru za barel a jejich dvoudenní rekordní nárůst smazal ztrátu asi 14 dolarů z předešlých dvou týdnů. Dnes ropa začala oslabením o necelý dolar na 137,60 USD za barel.