Inflace v Česku zůstává vysoká, hrozí další růst

Praha - Spotřebitelské ceny stouply v květnu meziročně o 6,8 procenta, tedy stejně jako v dubnu. Podražily především potraviny a nealkoholické nápoje. Pro ekonomy není tento výsledek nijak překvapující, podobný vývoj očekávali. Varují ale, že v dalších měsících by mohla míra inflace vzrůst.

Nejrychleji zdražovaly v květnu služby. Jejich ceny se v průměru zvýšily o 8 procent. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 6,1 procenta.

Růst spotřebitelských cen ovlivnilo zejména zdražování pohonných hmot. „Cena motorové nafty se zvýšila o 5,8 procenta, a dosáhla tak historického maxima. Ceny benzinu Natural 95 byly nejvyšší od října 2005,“ uvádí Český statistický úřad. V oblasti potravin zaznamenaly nejvyšší nárůst cen brambory (o 8 procent), přípravky na ochucování pokrmů (o 5,3 procenta) a rostlinné tuky (4,9 procenta).

Inflace se možná brzy vrátí nad 7 procent

I když v posledních měsících přestala inflace narůstat a udržuje si poměrně stabilní hladinu, brzy by se mohla vrátit k růstu. „V nadcházejících měsících nevylučujeme, že se meziroční inflace opět podívá nad hranici sedmi procent,“ upozornil analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Dalšímu zdražení se nevyhnou pohonné hmoty a cigarety, k nim se navíc přidá růst cen v dopravě a v červenci i zvýšení cen plynu. „Riziko pro budoucí inflační vývoj představuje rovněž překvapivě strmý růst mezd v prvním čtvrtletí,“ dodal Rožumberský. Nebýt opětovného posílení koruny na nová maxima, ČNB by podle něj v blízké době opět zvýšila úrokové sazby.