Vláda chce řešit staré ekologické škody jedinou obří zakázkou

Praha - Vláda schválila návrh ministerstva financí, který má uspíšit odstraňování ekologických škod vzniklých před privatizací velkých průmyslových podniků. Návrh počítá s vypsáním jediné velké státní zakázky. Hodnota neodstraněných ekologických závazků státu zahrnutých do výběrového řízení přitom činí zhruba 115 miliard korun.

Od vypsání jediné „superzakázky“ si ministerstvo slibuje zejména výrazné zkrácení doby potřebné na likvidaci starých ekologických škod. „Místo dalších 20 let by tak ekologické škody mohly být odstraněny do roku 2015,“ uvedlo MF.

Dalším přínosem by pak mělo být zajištění horní hranice vynaložených nákladů. Jediným kritériem v případné soutěži by byla cena zakázky, tu by v budoucnu nebylo možno navýšit. V případné smlouvě si chce také ministerstvo vyhradit právo rozložit platby za uskutečněné sanace do více let s tím, že hodnota peněz by zůstala zachována díky inflační doložce. Výběrového řízení by se podle ministerstva mohly zúčastnit i zahraniční firmy.

K likvidaci ekologických škod vzniklých před rokem 1992 se stát zavázal při privatizaci průmyslu. Jejich hodnotu vyčíslil na bezmála 170 miliard korun. Dodneška byly odstraněny škody za zhruba 45 miliard korun, zahájeno bylo necelých 400 zakázek, zbývá jich tak ještě 1100. Náklady na odstranění škod jsou hrazeny pouze z privatizačních příjmů a nemají dopad na státní rozpočet