Antimonopolní úřad zvažuje pokutu pro protestující mlékaře

Brno - Za omezení dodávek mléka hrozí tuzemským dodavatelům mléka až mnohamilionové pokuty. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zvažuje, zda s nimi zahájí správní řízení. Při snížení dodávek o deset procent, kterým chtěli podpořit německé kolegy v boji proti nízkým výkupním cenám, se mohli dopustit kartelové dohody. O případném zahájení řízení rozhodne úřad do dvou týdnů.

Čeští zemědělci snížili dodávky mléka minulý pátek, podle odhadů přibližně o 500 tisíc litrů. Do akce se podle Agrární komory zapojilo asi 70 procent dodavatelů.

Komora je přesvědčena, že členové zákon neporušili. Její prezident Jan Veleba zdůrazňuje, že snížení českých dodávek mělo být pouze podporou německých mlékařů. Šéf představenstva odbytového družstva Mlecoop Pavel Sáňka ale přiznává, že jedním z motivů protestu bylo i zvýšení českých výkupních cen.

Nejčastěji se mluví o zvýšení výkupní ceny litru mléka z nynějších devíti na deset korun. Podle Veleby by to ale nemělo znamenat nárůst spotřebitelských cen. Obchodníci totiž v Česku ceny mírně zvyšovali, zatímco výkupní ceny pro farmáře klesaly.

Za kartel by ale mohl ÚOHS označit i pouhou dohodu dodavatelů, bez toho, že by se skutečně omezily dodávky. To, že bylo minulý pátek množství mléka nižší než obvykle, je ještě přitěžující okolnost. Otázkou také zůstává, zda úředníky budou zajímat motivy omezení dodávek. V případě, že by se kartel prokázal, mohly by firmy dostat mnohamilionovou pokutu.