Zájemci o práci pozor, počet pracovních míst bude stagnovat

Praha - Tvorba nových pracovních míst v Česku bude v následujících třech měsících spíše stagnovat. Žádné změny neplánuje 89 procent firem. Výjimku tvoří obory jako zemědělství a lesnictví, kde bude poptávka po nové pracovní síle stále vysoká. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu společnosti Manpower.

Přijímat nové pracovníky plánuje 6 procent českých firem. Naopak 3 procenta zaměstnance propustí. Oproti předchozímu čtvrtletí se situace na trhu práce výrazně zlepšila. V jeho průběhu plánovalo propouštění 12 procent dotázaných společností.

„Zdá se, že vliv celkové situace a situace na trhu práce ovlivňuje některé obory a tyto firmy budou spíše omezovat počet pracovních míst. Je to zpracovatelský průmysl i logistika a doprava. Propad vidíme i u finančnictví a pojišťovacích služeb,“ upřesnila v rozhovoru pro Českou televizi generální ředitelka Manpower pro Českou a Slovenskou republiku Jaroslava Rezlerová.

Velice zajímavě dopadlo i regionální srovnání vývoje trhu práce. Nejvíce zaměstnanců v letošním 3. čtvrtletí přijmou firmy z Moravy. V tomto ukazateli porazila nejen Čechy, ale i region Prahy, kde index trhu práce tradičně dosahuje nejvyšších hodnot.

Průzkum Manpower index trhu práce se provádí každé čtvrtletí ve 32 zemích světa. Jeho cílem je zmapovat záměry zaměstnavatelů snížit nebo zvýšit počet pracovních míst v průběhu následujícího kvartálu. Data společnost získává od více než 55 tisíc zaměstnavatelů působících v soukromém i veřejném sektoru.