Zájem o ropu klesne nejníže za šest let

Praha - Růst světové spotřeby ropy letos výrazně zpomalí. Poptávka poroste nejpomalejším tempem od roku 2002. Zásadní roli v tom bude hrát nedávné omezení subvencí cen paliv v Asii. V dnešní měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou to uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Globální poptávka po ropě letos poroste o 800 tisíc barelů denně, oproti loňsku to bude znamenat zvýšení o 0,9 procenta. Ve srovnání s květnovými odhady agentury pro energii je to o 230 tisíc barelů méně.

Zpomalení poptávky způsobil prudký růst cen strategické suroviny, které v minulém týdnu dosáhly na rekordních 139 dolarů za barel. Vlády asijských zemí jako Tchaj-wan, Malajsie nebo Indie začaly omezovat stále nákladnější subvence a zvyšovat ceny paliv, což pochopitelně tlumí asijskou spotřebu.

Nesnižujte daně, varuje IEA

I přesto, že vysoké ceny ropy vyprovokovaly po celém světě sérii protestů, považuje Mezinárodní agentura pro energii za velmi pošetilé snižovat daně z pohonných hmot tak, jak po tom volají někteří američtí i evropští politici. Takový krok je podle IEA tou nejhorší možnou reakcí.