Evropská unie se zaměří na boj proti změnám klimatu

Praha/Brusel - Ministři životního prostředí České republiky, Francie a Švédska se včera na společné schůzce dohodli, že prioritní otázkou předsednictví jejich zemí v Evropské unii bude boj proti klimatickým změnám. Hlavní důraz bude přitom kladen na snížení emisí oxidu uhličitého a zefektivnění výroby a využití energie.

Pražské schůzky tří ministrů se zúčastnil také Mogens Peter Carl, generální ředitel pro životní prostředí Evropské komise. Carl ve vysílání stanice ČT24 informoval, že Evropská unie hodlá do roku 2020 trvale redukovat emise, a to o dvacet až třicet procent. Tento proces ale nesmí ohrozit budoucnost evropské ekonomiky.

EU bude usilovat o snížení spotřeby paliv a celkové zlepšení účinnosti aut. Chce toho dosáhnout zejména snížením obsahu uhlíku a zvýšením podílu plynu v palivech. Dalším z možných kroků k poklesu emisí je celosvětové rozšíření biopaliv.

Podle Carla je ovšem nutná změna celého procesu výroby energie a jejího využití: „Pokud budeme pokračovat takovým způsobem, jakým dnes produkujeme energii, tak asi za deset let bude Evropská unie jako celek záviset na dovážené energii z osmdesáti procent. To je nepřijatelné.“ Výchozím bodem procesu by mělo být zvýšení účinnosti stávajících tepelných elektráren.