Stávka ve Španělsku poškozuje české dopravce

Madrid - Protesty španělských silničních dopravců, kteří již třetím dnem blokují přechody na hranici s Francií, se už dotkly stovek českých kamionů. Demonstranti hrozí poničením vozidel a mnohdy je nenechají ani vyložit rychle zkazitelný náklad. Firmám kvůli tomu vznikají nemalé škody. Sdružení dopravců Česmad proto doporučuje řidičům cestu do Španělska raději odložit.

„Ti, kteří již na cestě jsou, by měli zastavit na parkovištích ve Francii v oblasti Bordeaux,“ doporučuje mluvčí Česmad Bohemia Martin Felix.

Španělští autodopravci vyhlásili stávku již 8. června na protest proti vysokým cenám pohonných hmot, k protestu se pak přidali i portugalští dopravci. Kromě hraničních přechodů s Francií blokují demonstranti také hlavní tahy do Madridu. Jeden jízdní pruh většinou zůstává volný pro průjezd osobních vozidel a autobusů.

Kvůli několikadenním protestům začínají mít problém se zásobami některé čerpací stanice, především v Katalánsku, kde je v současné době už 80 procent čerpadel bez pohonných hmot. Problematické začíná být i zásobování potravinami.